EPDermaCare Voucher

Ανατομία και δυσμορφίες χειλιών

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Ανατομία και δυσμορφίες χειλιών Το στόμα θεωρείται η υπογραφή του προσώπου, που τονίζει την εκφραστικότητά του. Τα χείλη αποτελούν σημείο αναφοράς της ομορφιάς και του ερωτισμού σε ένα πρόσωπο. Είναι ένα σημείο με μεγάλη σπουδαιότητα από αισθητικής άποψης και το κυριότερο σημείο αισθησιασμού της γυναικείας προσωπικότητας. Δεν είναι τυχαίο γεγονός πως η πρώτη θέση στις πωλήσεις των προϊόντων της βιομηχανίας καλλυντικών, ανήκει στο κραγιόν των χειλιών. Οι γυναίκες το χρησιμοποιούν για να προσδώσουν χρώμα, ελκυστικό σχήμα και μορφή στα χείλη τους. Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι επεμβάσεις χειλεοπλαστικής που στόχο έχουν όχι μόνο την διόρθωση ανωμαλιών ή δυσμορφιών των χειλιών, αλλά κυρίως την τροποποίησή τους με σκοπό την απόδοση ενός περισσότερο ελκυστικού και αισθησιακού τόνου.

Ανατομία των χειλιών

Τα χείλη είναι μυώδεις πτυχές του δέρματος που χωρίζονται μεταξύ τους με τη στοματική σχισμή. Το κόκκινο τμήμα των χειλιών ονομάζεται ερυθρό του χείλους ενώ τα δύο «τρίγωνα τμήματα» που βρίσκονται στο κέντρο του άνω χείλους ονομάζονται περισπωμένες. Το άνω χείλος παρουσιάζει μία πρόσθια επιφάνεια με τρεις μοίρες (μέση ή φίλτρο και δύο πλάγιες) και μία οπίσθια επιφάνεια που επαλείφεται με βλεννογόνο, που σχηματίζει στο μέσο το χαλινό του άνω χείλους. Το όριο άνω χείλους και ρίνας είναι η ρινοχειλική αύλακα. Η πρόσθια επιφάνεια του κάτω χείλους παρουσιάζει στο μέσο εντύπωμα και, κάτω από αυτό, τη γενειοχειλική αύλακα.   Φυσιολογική αναλογία Για να υπολογίσουμε το σωστό μήκος των χειλιών αρκεί να φέρουμε τη νοητή γραμμή από την κόρη του κάθε οφθαλμού προς τη γωνία του στόματος. Η γωνία που σχηματίζεται πρέπει να είναι κάθετη. Όσο για το πάχος τους, φυσιολογικά το άνω χείλος είναι λεπτότερο από το κάτω. Δυσμορφίες χειλιών – Αισθητικές παρεκκλίσεις Τα άτομα που καταφεύγουν σε μια επέμβαση χειλεοπλαστικής αντιμετωπίζουν ένα από τα παρακάτω:
  1. Ρυτίδες στην περιστοματική περιοχή ή και επάνω στα χείλη.
  Σε ορισμένα άτομα τα σημεία γηρασμού είναι χτυπητά και προκαλούν έντονη αισθητική ενόχληση. Τα σημεία γηρασμού των χειλέων είναι τα ακόλουθα: α)Το άνω χείλος λεπτύνεται, χαλαρώνει και επιμηκύνεται. β)Εμφανίζονται λεπτές, κάθετες ως επί το πλείστον, ρυτίδες στο άνω χείλος. γ)Το ερυθρό του χείλους λεπτύνεται και γυρίζει προς τα μέσα. δ)Οι ρινοπαρειακές πτυχές γίνονται πιο έντονες. ε)Οι γωνίες του στόματος χαλαρώνουν προς τα κάτω, δημιουργώντας έκφραση θλίψης. στ)Όταν το στόμα είναι μισάνοικτο φαίνονται τα κάτω δόντια, ενώ στους νέους φαίνονται τα πάνω και στους μεσήλικες το σημείο επαφής άνω και κάτω δοντιών. ζ)Εμφανίζονται διάφορες άλλες περιστοματικές ρυτίδες.  
  1. Αισθητικές παρεκκλίσεις.
α)Σαρκώδη χείλη. β)Λεπτά χείλη με στενό ερυθρό κράσπεδο. γ)Ασυμμετρία άνω κάτω χείλους.
  1. Συγγενείς ανωμαλίες.
α)Σχιστία της υπερώας του στόματος () β)Σχιστία του άνω χείλους (λαγόχειλος). Μπορεί επίσης να επεκτείνεται οπίσθια στην άνω γνάθο και να περιλαμβάνει την υπερώα, οπότε ονομάζεται πλήρης σχιστία. Μπορεί επίσης να είναι μονή ή διπλή. γ)Λαγόχειλο που συνυπάρχει με λυκόστομα.   Αυτού του τύπου οι ανωμαλίες έχουν συχνότητα περίπου 1 ανά 800 γεννήσεις. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα κληρονομικότητας. Εάν ο ένας από τους γονείς παρουσιάζει λυκόστομα ή λαγόχειλο υπάρχει μόνο 2% πιθανότητα το ζευγάρι να αποκτήσει παιδί με το ίδιο πρόβλημα. Αν αυτό συμβεί υπάρχει 10% πιθανότητα τα επόμενα παιδιά να γεννηθούν με αυτό το πρόβλημα. Εάν δύο φυσιολογικοί γονείς γεννήσουν πάσχον παιδί, υπάρχει 4% πιθανότητα το επόμενο παιδί να παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα.
  1. Επίκτητες δυσμορφίες.
α)Αποτελέσματα τραύματος β)Μετεγχειρητικό αποτέλεσμα επέμβασης διαμαρτιών της διάπλασης.   Ζάρπα Ευαγγελία Πτυχ. Αισθητικής - Κοσμητολογίας ΤΕΙ Αθήνας Καθηγήτρια Αισθητικής -Πιστοποίησης Εισηγήτρια Σεμιναρίων
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ