EPDermaCare Voucher

Αλλεργία και δερματολογικές εκδηλώσεις

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Αλλεργία και δερματολογικές εκδηλώσεις   Η τροφική αλλεργία συχνά εκδηλώνεται με συμπτώματα υπερευαισθησίας στο δέρμα.  Οι κυριότερες εκδηλώσεις    είναι  τα  εξανθήματα, το  αγγειοοίδημα  και  το  ερύθημα.  
  1. Εξανθήματα. Η πιο κοινή εκδήλωση είναι το εξάνθημα (με ή χωρίς αγγειοοίδημα), το οποίο χαρακτηρίζεται από ερυθρές, πυώδεις, ανυψωμένες περιοχές του δέρματος όπου συχνά παρατηρείται κνησμός και τοπικό οίδημα (αγγειοοίδημα). Ο μηχανισμός που μεσολαβεί είναι αυτός της άμεσης αντίδρασης υπερευαισθησίας.
  Τα εξανθήματα εμφανίζονται σε ποσοστό 40-60% των ασθενών με τροφική αλλεργία τύπου Ι, ενώ η τροφική αλλεργία ευθύνεται για το 20% των περιπτώσεων εμφάνισης εξανθήματος. Συνήθως παρουσιάζονται μία ώρα μετά την κατάποση ή την επαφή με το «ένοχο» τρόφιμο και υποχωρούν είτε αμέσως είτε μετά από συμπτωματική θεραπεία σε διάστημα μερικών ωρών. Τα εξανθήματα μπορούν να συσχετιστούν με αναπνευστικά και γαστρεντερικά συμπτώματα ενώ αυτά που παραμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων δεν οφείλονται σε τροφική αλλεργία.  Μερικές φορές, είναι δυνατόν να εμφανιστεί αποκλειστικά τοπικό ή γενικευμένο ερύθημα, κνησμός και μία αίσθηση θερμότητας, χωρίς την ύπαρξη της τυπικής μορφής εξανθήματος.  
  1. Ατοπική δερματίτιδα. Η ατοπική δερματίτιδα συνήθως παρουσιάζεται στην βρεφική ηλικία και χαρακτηρίζεται από μία τυπική δερματική έξαρση σε πρόσωπο και άκρα, με έντονο κνησμό. Αυτή η κατάσταση συχνά συσχετίζεται  με  αλλεργικές διαταραχές (πχ άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα) και οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ιστορικό μιας άλλης μορφής αλλεργικής αντίδρασης, 50% έχουν άσθμα και 80% έχουν άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Η κατάλληλη ταυτοποίηση της τροφικής υπερευαισθησίας σε συνδυασμό με ειδικές δίαιτες, μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη βελτίωση.
  Εκτός από την τροφική αλλεργία, πολλαπλοί παράγοντες επιδεινώνουν την ασθένεια όπως η ζέστη ή το κρύο, τα αλλεργιογόνα στον αέρα, το άγχος ή μία σταφυλοκοκκική δερματική αντίδραση. Η έρευνα αυτή υποστηρίζει την προηγούμενη, σύμφωνα με την οποία η τροφική αλλεργία μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο σε μερικούς ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα.   Σε μια περαιτέρω παρατήρηση από άλλους ερευνητές, οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες υποχωρούν στα πρώτα έτη της παιδικής ηλικίας, και η τροφική αλλεργία δεν αποτελεί κοινή αιτιολογία της ατοπικής δερματίτιδας στα μεγαλύτερα παιδιά και στους ενήλικες.   Ιωάννα Χαλιμούρδα Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης 
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ