EPDermaCare Voucher
Ίκτερος Ο ίκτερος είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αύξηση της χο-λερυθρίνης στο αίμα, που προκαλεί κίτρινη χρώση στο δέρμα και τους βλεννογόνους π.χ. τους επιπεφυκότες. Η χολερυθρίνη είναι προϊόν διάσπασης της αιμοσφαιρίνης, που σε φυ-σιολογικές συνθήκες φέρεται στο ήπαρ, συνδέεται με γλυκουρονικό οξύ και αποβάλλεται στο έντερο με την χολή.  

Οι κατηγορίες των ίκτερων είναι:

 Αποφρακτικός ίκτερος Προκύπτει από απόφραξη των χοληφόρων οδών, (κυρίως του χοληδό-χου πόρου), οπότε έχουμε στάση της χολής και η χολερυθρίνη εισέρχεται στο αίμα. Τα κόπρανα σε αυτή την περίπτωση είναι αποχρωματισμένα. Η από-φραξη μπορεί να γίνει από λίθο, καρκίνο κλπ.   Ηπατοκυτταρικός ίκτερος Προκύπτει από καταστροφή ή βλάβη των ηπατικών κυττάρων, οπότε η χολερυθρίνη μένει σε μεγάλο βαθμό στο αίμα γιατί δεν προσλαμβάνεται από τα κατεστραμμένα ηπατικά κύτταρα για να συνδεθεί με γλυκουρονι-κό οξύκαι να αποβληθεί. Η καταστροφή των ηπατικών κυττάρων μπορεί να οφείλεται σε λοιμώ-ξεις (λοιμώδης ηπατίτιδα), δηλητηριάσεις, καρκίνο κλπ. Μορφή ηπατοκυτταρικού ικτέρου είναι και ο ίκτερος των νεογνών, που οφείλεται στην καθυστέρηση ανάπτυξης του ενζύμου “γλυκουρονική τρανφεράση” το οποίο συνδέει την χολερυθρίνη με το γλυκουρονικό οξύ (σμφανίζεται την 3η - 5η μέραμετά την γέννηση). Στους δυο αυτούς τύπους ίκτερου εκτός από την κίτρινη χρώση, υπάρχει και κνησμός (κυρίως στο δέρμα).    Αιμολυτικός ίκτερος Οφείλεται σε μεγάλες αιμολύσεις (αιμόλυση είναι η καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον οργανισμό). Σε αυτή την μορφή ίκτερου αυξάνεται η χολερυθρίνη που δεν έχει συνδεθεί με γλυκουρονικό οξύ η οποία δεν περνάει το νεφρικό ηθμό και δεν βρίσκεται στα ούρα, γιατί είναι λιποδιαλυτή. Στον αποφρακτικό ίκτερο η χολερυθρίνη είναι υδατοδιαλυτή (συνδέ-εται με γλυκουρονικό οξύ) και περνάει τον νεφρικό ηθμό.   Δημήτριος Κρυπωτός Ιατρός Παθολόγος
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ