EPDermaCare Voucher

Έρπης ζωστήρας και απλός, ευλογιά

Εύη Ζάρπα στις 30-09-2023

Έρπης ζωστήρας και απλός, ευλογιά

Έρπης ζωστήρας

Οφείλεται σε διηθητικό ιό, τον ίδιο ακριβώς που προκαλεί την ανεμευλογιά η οποία είναι παιδική νόσος ενώ ο έρπης ζωστήρας προσβάλλει άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Στον έρπητα ζωστήρα προσβάλλονται συνήθως τα νωτιαία γάγγλια και τα νεύρα που προέρχονται από αυτά, με αποτέλεσμα εκδήλωσης από την περιοχή στην οποία διανέμονται τα νεύρα (πόνοι, μυρμηγκιάσεις, εξάνθημα όμοιο με της ανεμεθλογιάς). Ειδικά φάρμακα για την θεραπεία της νόσου δεν υπάρχουν, όμως: -    Τα γλυκοκορτικοειδή δρουν “επωφελώς” (αντιφλεγμονώδης ενέργεια). -    Επίσης χορηγούνται αντιπυρετικά και αναλγητικά φάρμακα. Ευλογιά Οφείλεται σε ιό, είναι πολύ μεταδοτική νόσος και εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα: -    Ρίγος, υψηλό πυρετό, κακουχία, ναυτία, εμμέτους και καταρροϊκά φαινόμενα από την ρίνα, τον φάρυγγα και τον λάρυγγα. -    Εξάνθημα που εντοπίζεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς και την εσωτερική επιφάνεια των μηρών και μοιάζει με της ιλαράς και της οστρακιάς. -    Το δέυτερο εξάνθημα εμφανίζεται την πέμπτη μέρα στο πρόσω-πο, τον κορμό και τα άκρα. Επίσης προσβάλλονται και οι βλεννογόνοι της ρινός, του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα. Το εξάνθημα αρχικά είναι βλατιδώδες, οι βλατίδες μετά γίνονται φυσαλίδες οι οποίες μολύνονται και γίνονται φλύκταινες.όταν η νόσος περάσει, στα σημεία που υπήρχαν οι φλύκταινες δημιουργούνται ουλές (βλογιοκομμένο πρόσωπο). Ειδικά φάρμακα για την θεραπεία της ευλογιάς δεν υπάρχουν. Προτείνεται: -    Αντισηψία του δέρματος και των βλεννογόνων. -    Χορηγούνται φάρμακα ανάλλογα με τα συμπτώματα (αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, καρδιοτονωτικά κλπ.) και φυσικα -    Προφύλαξη (εμβολιασμός ο οποίος λέγεται δαμαλισμός).

 Έρπης απλός

Οφείλεται σε ιό, ο οποίος όταν εγκατασταθεί παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση σε όλη την ζωή του μολυσμένου οργανισμού. Όμως μια λοίμωξη ή άλλη επιβάρυνση παρουσιαστεί, ο ιός ενεργο-ποιείται. Ο απλός έρπης εκδηλώνεται με φυσσαλίδες που εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές που το δέρμα μεταπίπτει σε βλεννογόνο (χείλη, ρίνα, γεννητικά όργανα πρωκτός κλπ.). Θεραπευτικά προτείνεται: -    Ως πολύ καλοήθης νόσος προτείνεται επάλειψη μόνο με αντισηπτική αλοιφή για να μην μολυνθούν οι φυσσαλίδες. -    Αν προσβληθεί ο επιπεφυκότας είναι αναγκαία η παρακολούθηση από οφθαλμίατρο και αν προκύψει ερπητικό έκζεμα σε παι-διά είναι επικίνδυνο.   Δημήτριος Κρυπωτός Παθολόγος
Αξιολογήσεις (0)

Ενημερωθείτε για το πως θα διατηρήσετε την καλή υγεία του δέρματός σας, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Γνωρίστε φυσικά καλλυντικά υγείας και ομορφιάς, που έχουν ιδιαίτερα άμεσο αποτέλεσμα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής. Όλα τα προϊόντα είναι δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα. (CPNP Certified)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ