οδηγός υγείας και ομορφιάς

 

Οδηγός υγείας και ομορφιάς

Φυσικά καλλυντικά

Ένα φυσικό καλλυντικό δεν είναι απαραίτητα και φυτικό. Μπορεί τα συστατικά του να είναι φυσικής προέλευσης. Τα φυτικά καλλυντικά βασίζονται σε βότανα και σε πρώτες ύλες που προέρχονται από το ζωικό βασίλειο.  Πάντως σαν φυσικά χαρακτηρίζονται τα καλλυτνικά των οποίων τα συστατικά έχουν φυσική προέλευση και αποτελούν και τα δραστικά συστατικά του προϊόντος.  Δεν έχουν υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, δεν περιέχουν parabens ή άλλα ερεθιστικά συστατικά και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.  Παρόλα αυτά όμως τα φυσικά συστατικά ίσως περιέχουν ερεθιστικά συστατικά που προέρχονται από την καλλιέργεια των φυσικών υλών για παράδειγμα ίχνη φυτοφαρμάκων. 

Ανάλογα με τη σύστασή τους τα φυσικά καλλυντικά διακρίνονται σε :  100% Φυσικά καλλυντικά και αυτά είναι κυρίως λάδια τα οποία δεν περιέχουν ούτε καν πρόσθετα και σε φυσικής προέλευσης καλλυντικά.  Εδώ ανήκουν σχεδόν όλα τα φυσικά καλλυντικά . Τα ενεργά συστατικά τους είναι φυσικές

ουσίες , αλλά και στα έκδοχα τους μπορεί να περιέχονται και ποσότητες συνθετικών ουσιών. Το ποσοστό των φυτικών ουσιών τους ανάλογα με το ποιος φορέας τα πιστοποιεί , κυμαίνεται συνήθως από 10%-90% αλλά ποτέ δεν φτάνει το 100%.

Τα φυσικά καλλυντικά πλεονεκτούν γιατί απευθύνονται σε ολόκληρο τον οργανισμό, ενοχοποιούνται λιγότερο για ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι περισσότερο εμπορικά λόγω της προέλευσής τους, υπόκεινται σε μικρότερη επεξεργασία και ο οργανισμός μας είναι περισσότερο δεκτικός σε αυτά.  Αντίθετα τώρα τα φυσικά καλλυντικά μειονεκτούν στη διάρκεια ζωής, έχουν πολύ μικρότερη από τα συνθετικά λόγω του ότι δεν περιέχουν συντηρητικά, μπορούν να παρουσιάσουν αλλεργίες σε άτομα που είναι αλλεργικά σε μία φυσική ουσία και τέλος γίνεται κατάχρηση των φυσικών πόρων με σκοπό τη μεγαλύτερη σε ποσότητα παραγωγή. 

Επιμέλεια άρθρου

Ζάρπα Ευαγγελία