οδηγός υγείας και ομορφιάς

 

Οδηγός υγείας και ομορφιάς

Ερεθιστικές ουσίες στα καλλυντικά

Τοξικές ουσίες που υπάρχουν στα καλλυντικά και στα προϊόντα καθημερινής περιποίησης μας είναι  η ακετόνη (Acetone) το γνωστό ασετόν.  Συγκαταλέγεται σε λίστες με τις επικίνδυνες ουσίες γιατί προκαλεί ζαλάδα, ναυτία, δυσκολία στην ομιλία και σε ακραίες περιπτώσεις κώμα. Λειτουργεί ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος.  

Άλλη ουσία αποτελεί το ακρυλικό οξύ.  Είναι ισχυρό αλλεργιογόνο.  Επίσης οι συνθέσεις αλουμινίου, που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στα αποσμητικά σώματος.  Πρέπει να τα αποφεύγουμε και ιδιαίτερα οι γυναίκες που βάζουν στις μασχάλες που  φτάνουν μέσω των αδένων στο στήθος και συσσωρεύονται.   

 Συνθέσεις αμμωνίας οι οποίες έχει παρατηρηθεί ότι η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει  βήχα και ανακοπή της αναπνοής με αποτέλεσμα πνευμονικό οίδημα.

Διάφορες αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως σε αντηλιακά, σαμπουάν, καθαριστικά και

αρώματα. Είναι ερεθιστικές για τα μάτια, το δέρμα, και το αναπνευστικό σύστημα. Βλαβερές με την εισπνοή, την κατάποση και την απορρόφηση από το δέρμα. Συγκαταλέγονται στη λίστα επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Επίσης το βενζοϊκό οξύ που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό, είναι  υπεύθυνο για δερματίτιδες εξ επαφής. 

Η βενζυλική αλκοόλη που απορροφάται από το δέρμα  πολύ εύκολα. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, πονοκεφάλους,  ναυτία, εμετό, ζαλάδες πτώση της πίεσης του αίματος, καταστολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και σε ακραίες περιπτώσεις διακοπή της αναπνοής και θάνατο.

Το BHT  είναι αντιοξειδωτικό.   Περιέχεται σε υδατικές κρέμες, ορούς ενυδάτωσης και γενικά στα καλλυντικά.  Μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία, ερεθισμούς στα μάτια, στο δέρμα και άλλα.   Ακόμα μπορεί να προκαλέσει αναπαραγωγικά προβλήματα και διαταραχές στο έμβρυο. Η μεγάλη συσσώρευση του προκαλεί γαστρεντερίτιδα, ναυτία, εμετούς και διάρροιες και γενικά ακραία προβλήματα υγείας

Το βούτυρο κακάο, θεωρείται φαγεσωρογόνος ουσία, προκαλεί ακμή ή την επιδεινώνει και είναι υπεύθυνο και γαι αλλεργικές αντιδράσεις.   Το carbomer είναι τοξικό και προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις . Το cocamide μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα και αλλεργείες. 

Η καμφορά, απορροφάται από το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση έως και τοπικό ερεθισμό και ζάλη από την εισπνοή της.   

Άλλες ουσίες που προκαλούν τοξικότητα ή ερεθισμούς είναι το EDTA, το οινόπνευμα, τα συνθετικά αρώματα, το φθόριο, η Ιμιδαζολινική ουρία

Imidazolidinyl Urea- Diazolidinyl Urea-Ιμιδαζολινική Ουρία, τα οξείδια του σιδήρου που αποδίδουν το χρώμα στις πούδρες και τα μέικ απ, το ταλκ, η λανολίνη,  το παραφινέλαιο που είναι και αυτό φαγεσωρογόνο.  Επίσης είναι ο μόλυβδος, η προπυλενογλυκόλη, τα parabens, η τριαιθανολαμίνη, το τολουόλιο και η φορμαλδεΰδη, που βρίσκονται  κυρίως στα μανό, το triclosan, ο υδράργυρος κ.α. 

Καλό θα είναι να κοιτάζουμε τις ετικέτες και να αποφεύγουμε τα συστατικά αυτά στα καλλυντικά .  Παρόλα αυτά όμως, αν δε γίνεται κατάχρηση περιορίζεται και η τοξικότητά τους.  Αν όμως δούμε πως είναι ερεθιστικό κάποιο προϊόν από τις πρώτες φορές που θα το τοποθετήσουμε καλό είναι να κοιτάξουμε την ετικέτα και να μην αγοράσουμε ξανά τίποτα που να περιέχει κάποιο από τα ερεθιστικά συστατικά που είδαμε στην ετικέτα του. 

Επιμέλεια άρθρου

Ζάρπα Ευαγγελία

Πτυχ. Αισθητικός – Κοσμητολόγος ΤΕΙ Αθήνας